Katse yläilmoihin!

CLOUD-projektin vuoden 2024 kesäkoulu ja workshop järjestettiin elokuussa Helsingin Yliopiston isännöimänä Hyytiälän metsäasemalla. Workshopissa suunniteltiin tulevia mittaussarjoja, jotka ovat nyt jo käynnissä CERN:issä, sekä keskusteltiin viimeaikaisista päätuloksista.

Viime aikoina CLOUD-projektissa on keskitytty tutkittu aerosolihiukkasten ja pilvien muodostumista erityisesti troposfäärin yläosassa, n. 10-15 km korkeudessa. CERN:in sijaitseva CLOUD-kammio on siitä ainutlaatuinen infrastruktuuri, että siellä voidaan kokeellisesti tutkia prosesseja, jotka johtavat aerosolihiukkasten muodostumiseen troposfäärin yläosan olosuhteissa, eli alle -50°C lämpötiloissa. CERN:in protonisynkrotronin avulla voidaan simuloida myös kosmisen säteilyn määrää tällä korkeudella.

Aerosolihiukkaset voivat toimia pilvipisaroiden ja jääkiteiden tiivistymisytiminä, ja siten niiden määrä voi vaikuttaa pilvien rakenteeseen, elinaikaan ja niiden aiheuttamaan säteilypakotteeseen. Lentokoneista tehdyt mittaukset ovat antaneet osviittaa hiukkasten muodostumisesta troposfäärin yläosassa erityisesti trooppisilla konvektiovyöhykkeillä, mutta tarkka mekanismi on ollut tähän saakka arvoitus.

CERNissä tehtyjen kokeiden perusteella pystyttiin aiemmin osoittamaan, että typpihappo voi osallistua hiukkasten muodostumiseen troposfäärin yläosassa, vaikka aiemmin sitä ei ole pidetty merkittävänä tekijänä. Viimeaikaiset mittaukset taas ovat keskittyneet kasvillisuudesta peräisin olevien höyryjen aiheuttamaan hiukkasmuodostukseen ylätroposfäärissä.

Tarkempia tuloksia odotellessa, CLOUD kammion sisälle pääsee kurkistamaan New Scientist lehden videossa.

Katrianne Lehtipalo
Professori
Helsingin yliopisto, Ilmakehätieteiden keskus (INAR) ja CLOUD-projekti (HIP)

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *