CERN Bootcamp 2018 – 2024: Opiskelijan ideasta monen yliopiston opintokokonaisuudeksi

Alkuvuodesta 2017 yksittäinen Laurea-ammattikorkeakoulun Service Innovation and Design Master’s Degree –ohjelman opiskelija esitti opettajilleen aloitteen yhteistyöstä CERNin kanssa.  Koulutuksen vastuuopettaja Virpi Kaartti ja yliopettaja Jukka Ojasalo tapasivat CERNin IdeaSquaren ja HIPin edustajia Aalto-yliopistossa järjestetyssä CERN Road Show:ssa huhtikuussa 2017, mistä käynnistyi yhteisen projektin suunnittelu HIPin silloisen johtajan, Paula Eerolan kanssa.  Loppuvuodesta 2017 allekirjoittanut tuli mukaan järjestelyihin.

Projektin tavoitteeksi asetettiin yhteisen opintokokonaisuuden rakentaminen maisteriopiskelijoille Laureasta, Haaga-Heliasta ja Metropoliasta (3AMK-liittouma) sekä Helsingin yliopistosta ja Aallosta. Oli näköpiirissä, että hankkeeseen saataisiin 3AMK-liittoumasta rahoitusta mm. opiskelijoiden matka- ja majoituskuluihin. Pian tämän jälkeen myös muut HIPin jäsenyliopistot toivotettiin tervetulleiksi. Maisteriopiskelijoiden kansainvälistymisen edistämisen lisäksi tavoitteena oli edistää näkyvää yhteistyötä kansainvälisesti tunnettujen ja arvostettujen asiantuntijaorganisaatioiden kanssa.  Toteutuksissa hyödynnettiin myöhemmin mm. Laurean kontakteja TU Delftin ja ESADEn yliopistoihin.

CERN Bootcamp -opinnoissa on keskitytty yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemiseen monialaisen opiskelijatiimin voimin, hyödyntäen palvelumuotoilun menetelmiä. Kukin toteutuskerta koostui keväällä olleesta Kick Off -tapatumasta, opiskelijaryhmien itsenäisestä työskentelystä sekä kesäkuussa CERNissä olleesta intensiiviviikosta. Oppimistavoitteet ovat liittyneet konseptointiin, kaupallistamiseen, innovointiin yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemiseksi sekä palvelumuotoiluun. Kullekin toteutuskerralle on otettu 20-25 opiskelijaa; 15-20 YAMK-opiskelijaa sekä joitakuita yliopisto-opiskelijoita.

Vuonna 2018 järjestettiin ensimmäinen CERN Bootcamp. Kurssi onnistui yli odotusten, ja jatkoa seurasi 2019.  Vuonna 2020 toteutus jouduttiin koronavirusepidemian takia perumaan, eikä seuraavanakaan vuonna sitä voitu järjestää.  Vuosina 2022-2024 kurssi jälleen kuitenkin järjestettiin, ja opiskelijoiden ryhmätyöaiheet tulivat nyt YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden piiristä (SDG:t eli Sustainable Development Goals). Kurssille saatiin myös EU:n ATTRACT-rahoitusta, mikä edellytti sitä, että opiskelijat hyödynsivät ATTRACT-teknologioita omissa kehityshankkeissaan.  Esimerkkejä opiskelijoiden kehittämistä hankkeista Bootcamp-kurssilla ovat mm. alustataloutta hyödyntävä järjestelmä pikaruoan astioiden kierrätystä varten, ilmansaasteilta suojaava lastenvaunujen verho, kaupunkiympäristön suunnittelu turvallisuutta lisäävällä tavalla sekä drone-mittarit teollisuuden päästöjen valvontaan.

CERN Bootcamp on ollut suuresti CERNin IdeaSquaren innovointiympäristön innoittama.  Kurssin keskeinen asia on eri alojen opiskelijoiden kohtaaminen ja mahdollisuus uppoutua yhteiseen projektiin inspiroivassa ympäristössä, mikä on toteutunut erinomaisella tavalla IdeaSquarella, CERNissä ja Genevessä.  Opiskelijat ovat saaneet palautetta projekteistaan ja buustia IdeaSquaren eksperteiltä ja haastattelemalla CERNin asiantuntijoita sekä Geneven yritysten, yhdistysten ja kansainvälisten organisaatioiden väkeä. Opiskelijoiden tunnelmista saa hyvä kuvan vuoden 2019 toteutuksen aikana tehdystä blogista .

CERN Bootcamp ei näillä näkymin enää jatku samanlaisena kolmen ammattikorkeakoulun ja HIPin jäsenyliopistojen välisenä yhteistyönä kuin aiemmin, sillä sekä ATTRACT-rahoitus että 3AMK-rahoitus on nyt päättynyt.  Mahdollista jatkoa hahmotellaan HIPin ja Laurean kanssa; tästä toivottavasti kuullaan lisää myöhemmissä blogijutuissa!

Tapio Lampén

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *